keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Yrittäjän päivä avattiin aamukahveilla

Joutsan torikahviossa kävi Yrittäjän päivän kunniaksi kahvittelemassa kuutisenkymmentä henkeä Elinvoimaa Joutsaan! -hankkeen ja Joutsan yrittäjien iloksi.



maanantai 3. syyskuuta 2012

Yrittäjyyden ja uuden liiketoiminnan edistäminen

Olen viime viikkoina käynyt läpi pinon erilaisia raportteja Joutsan elinkeinojen kehittämiseen liittyen. Syynä tähän on ollut muodostaa kuvaa siitä, mitkä edellytykset Joutsalla on edistää uuden liiketoiminnan syntymistä ja parantaa olemassa olevan liiketoiminnan edellytyksiä. Olen peilannut niin kuntastrategiaa, menneen vuoden toimintakertomusta kuin tulevaisuuden näkymiä ja vertaillut niitä alueellisen kehittämisen malleihin. Olen myös pohtinut, mistä saataisiin niitä uusia avauksia, joita alueella jatkuvasti kaivattaisiin.

Tämä kaikki on liittynyt paitsi työhöni tässä elinvoimaa -hankkeessa, myös Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakouluun työstämäämme esseeseen, jossa pohditaan yrittäjyyden ja uuden liiketoiminnan edistämistä alueellisesta näkökulmasta. Kohdealueen valinta oli vapaavalintainen, ja kahden joutsalaisen oli perusteltua päätyä valitsemaan kohteeksi Joutsan kunta. Elinvoimaisuuden ylläpitäminen on Joutsassa erityisen tärkeää, sillä meidän ennustetaan olevan vuonna 2030 yksi Suomen ikääntyneimmistä kunnista. Uusien yritysten ja yrittäjien houkuttelu alueelle sekä olemassa olevan liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen ovat siis elinehtoja.

Toteutimme esseetä varten myös Joutsan yrittäjäyhdistyksen hallitukselle kyselyn, jossa yrittäjät arvioivat toteutettua elinkeinopolitiikkaa omasta näkökulmastaan. Tulokset eivät ole kovin imartelevia, mutta kyselystä löytyy monta kohtaa, joihin voisi ja kannattaisi tarttua. Yhteistyön tiivistämiselle ja tehokkaammalle tiedottamiselle vaikuttaisi ainakin olevan tilausta, samoin kuin yhteiselle elinkeinopolitiikan suunnittelulle ja järjestelmälliselle yritysvaikutusten arvioinnille.

Keskiviikkona 5.9. vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Elinvoimaa kehittämishanke viettää päivää yhdessä Joutsan yrittäjäyhdistyksen kanssa Joutsan torikahviossa aamukahvien merkeissä klo 9-10. Kanssamme kahvittelemaan ovat kaikki tervetulleita!